20 Temmuz 2015

lezzet seli
Vişne Reçelinin Yapılışı:

Genelde tariflere bakılınca hep 1 kg reçele 1 kg şeker denilir. Aslında meyveyi ayıkladığınızda kesinlikle elimizde 1 kg kalmaz. Sapı çöpü , çürüğü derken  200-300 gr zaten gidiyor. Elimizde kalan meyveye de 1 kg şeker fazla geliyor. Ben yıllar önce bir hanım teyzeden öğrendiğim şekilde yapıyorum reçellerimi. Size de  bu şekilde yaptığım vişne reçelinin tarifini vereceğim. Hanım teyze de reçel yaparken bire bir ölçü kullanıyor fakat meyveyi yıkayıp ayıkladıktan sonra kalan meyveyi dolduracak bir kabı, ölçü kabı gibi kullanıyor.Aynı ölçüde şeker kullanarak reçeli ayarlıyor. Gelelim reçelin ayrıntılı tarifine ;

Reçelimiz İçin:

  • Vişne
  • Şeker
  • 1 çay kaşığı silme limon tuzu
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:

Vişnelerin saplarını ve çürüklerini ayıklıyoruz. Bol suyla yıkayarak bir süzgeçe alıyoruz. Fazla suyu süzülen vişnelerin çekirdeklerini bıçak yardımıyla ayıklıyoruz. Vişneleri tamamen alacak bir kabı ölçü kabı olarak kullanacağız. Kabın içine vişneleri koyarak ezmeden hafifçe basıyoruz. Arada ki boşlukları kapatmak amacıyla. Vişneleri, reçeli yapacağımız derin bir tencereye boşaltıyoruz. Aynı kabı vişnenin doldurduğu ölçüde şekerle dolduruyoruz. Şekeride vişnenin üzerine döküyoruz. Tencereyi elimizde sallayarak vişne ve şekeri alt üst ediyoruz. Ben akşam hazırlıklarını yapıp sabah pişirdim reçeli. Eğer aynı gün içinde yapacaksanız şekeri eriyip sulanana  kadar bir kaç saat bekletmelisiniz. Meyveler suyunu saldığında reçeli pişirmek üzere ocağa alıyoruz. Reçelimiz kaynadıktan sonra içine tereyağını ilave ediyoruz ki hem çok köpüklenmesin hem de reçelimiz parlak olsun. Reçel kaynamaya başladığında ocağın altını kısığa alıyoruz ve varsa üzerindeki köpükleri alıyoruz. Reçelimiz kaynarken iri iri baloncuklar çıkarmaya başladığında içine limon tuzunu ilave ediyoruz. 5 dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Kışlık olarak saklayacaksak sıcakken kavanozlara koyup ağzını kapatıp ters çevirelim ve soğuyana kadar ellemeyelim. Hemen tüketeceksek ılınmasını bekleyip kavanozlara dolduralım. Reçelimiz hazır yapacak olanlara Afiyet Olsun..

Tagged:

0 yorum:

Yorum Gönder

0 yorum:

Yorum Gönder

Hatırlatma

Sevgili ziyaretçi yorumlarınızı google hesabınız varsa hesabınızdan yoksa ad/url şeçeneğinden adınızı yazarak yaparsanız, sizi isminizle tanıma ve yanıtlama şansım olur.