11 Haziran 2015

lezzet seli


Merhabalar

Geçen gün 5 kilo süt aldım. Eve gelip kaynattığımda kesildiğini görünce, haliyle canım sıkıldı.Ne yapsam derken annemi aradım ve onun tarifiyle ekşimiş sütümden peynir yaptım. Mis gibi oldu inanın. Kızım bile bayıldı ki peynir sevmez normalde. Ailece severek tükettik. Ekşimiş sütten peynirimizin yapım aşamalarına gelirsek:

lezzet seli  Peynirimizi yapmak için  ekşimiş sütümüzün içerisine 1 yemek kaşığı tuz koyarak kaynatalım. Altını kapatarak soğumaya bırakalım.Soğuduğunda
 su ve peynir kısmı ayrılıyor zaten .Süzgeçi derin bir kabın üzerine oturtalım ve  üzerine temiz bir tülbent parçası sererek soğumuş karışımı üzerine dökelim. Tülbentin kenarlarından toplayıp bükelim. Üzerine ağırlık koyarak suyunun süzülmesi için bekleyelim. Ben 5 kiloluk su bidonu koydum. 4-5 saat bekleyip suyu iyice  süzülünce dilimleyip dolaba kaldıralım. . Dikkat edilmesi gereken iyice süzdürmek içinde su kalmazsa daha uzun süre dayanıyor. Tuzda uzun süre dayanmasını sağlar.Tuzu az gelirse tuzlayabilirsiniz. Eğer tuzlu yiyemiyorsanız dilimleyip buzluğa atabilir ihtiyaç duydukça çıkarıp kullanabilirsiniz. Yapacak olanlara şimdiden Afiyetler Olsun.

Tagged: ,

4 yorum:

4 yorum:

Hatırlatma

Sevgili ziyaretçi yorumlarınızı google hesabınız varsa hesabınızdan yoksa ad/url şeçeneğinden adınızı yazarak yaparsanız, sizi isminizle tanıma ve yanıtlama şansım olur.